loading ...
PLANIFICATOR VACANȚĂ CONTACT
RO
ro hu en de fr
DESCOPERĂ
Fiecare localitate din Bran-Moieciu-Fundata are propriul farmec şi oferă propriile sale aventuri unice. Alege o localitate din listă şi află mai multe despre toate posibilităşiie de cazare, masă şi petrecere a timpului liber.
 
EXPLOREAZĂ
Găseşte un motiv de distracţie sau sărbătorire în zona Bran-Moieciu-Fundata, parcurge lista atracţiilor şi activităţilor pe care ţi le-am pregătit cu mare drag şi adaugă–l pe lista ta cu ce "trebuie să văd" şi "trebuie să fac". Că e vară, că e iarnă, la noi cu siguranţă nu o să te plictiseşti.
 
ADMIRĂ
Ultima fotografie adăugată
recept1.jpg
vezi toate fotografiile
Fotografia săptămânii
10661881_727567090653593_5880111138160088156_o.jpg
vezi fotografiile recomandate
REZERVĂ
Rezervă şederea, activitatea sau pachetul tău turistic prin noi şi bucură-te de avantajele cardului turistic GRATUIT.
Cauţi o ofertă de cazare sau program şi ai nevoie de ajutor? Vrei să afli unde mai sunt camere libere?
Nu mai pierde timpul, intră în legătură cu noi! Serviciul este gratuit şi fără obligaţii.
Cere oferte de la mai multe unităţi de cazare (max. 6)
Cere ofertă de la biroul nostru
ro hu en de fr ×

Istoria şi cultura noastră

Istoria şi cultura noastră

Află mai multe despre istoria şi cultura Branului, destinaţia plină de legende, istorie, tradiţie şi cultură.

Istoria şi cultura noastră


Diferite urme arheologice şi dovezi istorice câte au fost descoperite până în prezent, ne arată că trecătoarea Branului a fost cunoscută încă de pe vremea romanilor. Cele două monumente funerare cu inscripţii în limba latină şi cărămizile cu ştampila Legiunii a-XIII-a Gemina descoperite în apropierea Branului sunt mărturii ale trăirii pe aceste meleaguri a românilor.

Prima consemnare într-un document datează din anul 1367 în actul prin care magistrul Iacob “Nobil de Drag” unul dintre cei mai mari feudali din Țara Bârsei, îi revine ca moştenire Branul sub numele de TERCH. Şase ani mai târziu, în 1373, un sfert din satul Bran, de această dată sub numele de Turcz, este donat de către Regele  Ungariei lui Nicolae, episcop de Cenad şi nepotului său Matei. Din moment ce poate fi împărţit, rezultă că satul Bran era o aşezare întinsă în cadrul platformei Bran.

Comuna Moieciu păstrează o instalaţie tradiţională pentru prelucrarea lanei, o piuă, un joagăr, o moară, acestea numărându-se printre puţinele piese originale rămase în România. Satul Peştera reprezintă un alt punct de atracţie prin existenţa "Peşterei cu lilieci". Satul Măgura atrage turiştii prin casă tradiţionala Runceanu, construită în totalitate din lemn, în vreme ce satul Șimon este o localitate recunoscută prin portul Bran, precum şi toate aceste valori culturale şi istorice reprezintă atractive destinaţii pentru turiştii ce vizitează zona Bran, iar aceasta nu a fost nici un moment în istorie străină de practicile turismului rural, însă începând cu anul 1994 această formă de turism a fost aplicată într-o manieră organizată prin sprijinul Asociaţiei naţionale de turism rural, ecologic şi cultural - ANTREC, în zona Bran - Moieciu activând principala filială a asociaţiei coordonată de profesor Mioara Stoian Vişan.

Muzeul etnografic în aer liber din Bran este amenajat în parcul din vecinătatea Castelului Bran. În acest muzeu au fost aduse şi reconstituite unele din cele mai vechi şi mai tipice construcţii din zonă. Deschis pentru public în 1961, muzeul număra în 1981, 14 gospodării ţărăneşti şi instalaţii tehnice. Monumentele au fost selecţionate şi grupate pe baza cercetărilor din 1958-1960.

Muzeul Vămii, supraveghea trecătoarea care face legătura între Transilvania şi Muntenia. Din 1377-1382 când a fost construit, până astăzi, el a fost martorul unor evenimente-reper pentru istoria locurilor pentru care, prin poziţia şi rangul său, era pus să dea seama.

Jos, în vale, la baza stâncii, odihneşte simbolic inima Reginei Maria, semn al preţuirii de care Branul şi brănenii s-au bucurat în anii de glorie ai monarhiei româneşti.

Cheile Moieciului cu Cascadele Moieciului - "La Chişetori"

Biserica Adormirea Măicii Domnului construită în 1820 şi pictată în 1836

Case memoriale din zona Bran

Sextil Puşcariu (1877-1948) - lingvist, filolog şi istoric literar, membru al academiei Române

Dr. Aurel Stoian (1866-1972) - Preşedintele Consiliului Naţional Românesc din Bran, semnatar al actului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, medic, edil şi primar al localităţii Bran.

Dr. Iosif Puşcariu (1889-1965) - Fondator al Spitalului oncologic din Braşov

Profesor Doctor Docent Liviu Popovici (1927-1994) - om de ştiinţă şi neurolog de renume mondial, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale.

Profesor Doctor Docent Valeriu Lucian Bologa (1892-1971) titan al istoriei medicinei şi membru al unui număr de 23 de societăţi şi academii de ştiinţe, legat de Bran prin origine şi iubire.

lorem ipsum
lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
lorem ipsum
×

loading ...