loading ...
PLANIFICATOR VACANȚĂ CONTACT
RO
ro hu en de fr
DESCOPERĂ
Fiecare localitate din Bran-Moieciu-Fundata are propriul farmec şi oferă propriile sale aventuri unice. Alege o localitate din listă şi află mai multe despre toate posibilităşiie de cazare, masă şi petrecere a timpului liber.
 
EXPLOREAZĂ
Găseşte un motiv de distracţie sau sărbătorire în zona Bran-Moieciu-Fundata, parcurge lista atracţiilor şi activităţilor pe care ţi le-am pregătit cu mare drag şi adaugă–l pe lista ta cu ce "trebuie să văd" şi "trebuie să fac". Că e vară, că e iarnă, la noi cu siguranţă nu o să te plictiseşti.
 
ADMIRĂ
Ultima fotografie adăugată
recept1.jpg
vezi toate fotografiile
Fotografia săptămânii
10661881_727567090653593_5880111138160088156_o.jpg
vezi fotografiile recomandate
REZERVĂ
Rezervă şederea, activitatea sau pachetul tău turistic prin noi şi bucură-te de avantajele cardului turistic GRATUIT.
Cauţi o ofertă de cazare sau program şi ai nevoie de ajutor? Vrei să afli unde mai sunt camere libere?
Nu mai pierde timpul, intră în legătură cu noi! Serviciul este gratuit şi fără obligaţii.
Cere oferte de la mai multe unităţi de cazare (max. 6)
Cere ofertă de la biroul nostru
ro hu en de fr ×

Personalităţile noastre

Personalităţile noastre

Află mai multe despre cele mai importante personalităţi ale zonei Bran – Moieciu - Fundata.

Personalităţile Branului


Sextil Puşcariu (1877 – 1984)

S-a născut la 4 ianuarie 1877 , la Braşov, într-o familie de cărturari originari din Sohodol- Bran, tatăl său său, Iosif Puşcariu fiind jurist şi scriitor. Lingvist, filolog şi istoric, membru al Academiei Române, a scris peste 400 de lucrări de o mare valoare ştiinţifică, a iniţiat şi a coordonat Dicţionarul limbii române (Dicţionarul tezaur al Academiei) şi Atlasul lingvistic român. A fondat şi a condus revista Dacoromania şi a întemeiat, în toamna anului 1919, Muzeul Limbii Române din Cluj. Datorită concepţiei sale înnoitoare asupra limbii, Sextil Puşcariu este considerat un precursor al lingvisticii integrale, curent lingvistic al cărui părinte a fost Eugeniu Coşeriu. În centru Branului se găseşte casa sa memorială.

Emil Micu (1915-1980)

S-a născut la 15 iunie 1915 , în Moeciu , fiind al şaptelea copil al brigadierului silvic Nicolae Micu . Urmează şcoala primară la Crizbav şi Liceul „Dr. Ioan Mesotă” din Braşov. În perioada 1942 – 1948, ocupă prin concurs un post de conferenţiar universitar la Academia Comercială din Braşov. A fost primul preşedinte al Asociaţiei Scriitorilor Români din Țara Bârsei. Se stinge din viaţă la 9 octombrie 1980 , la Braşov.

Profesor Dr. Docent Liviu Popovici (1927 – 1994)

S-a născut în localitatea Bran, aici face şi şcoala primară, urmează apoi cursurile la Liceul „Andrei Şaguna” din Braşov. A fost prodecan şi decan al Facultăţii de Medicină din Târgu–Mures. Om de ştiinţă, neurolog de renume mondial, membru al Academiei Știinţei Medicale. Regăsim casa sa memorială în centru Branului.

Profesor Univ. Aron Petric (1915 – 1981)

Decan al Facultăţii de Istorie din Bucureşti, cercetător şi dascăl de excepţie. A elaborat zeci de lucrări, articole şi studii, a îmbunătăţit cultura românească cu manuale şcolare şi cursuri universitare sau cărţi. Moare la 8 mai 1981, la Bucureşti şi va rămâne în inimile noastre profesorul cu aleasa ţinută morală şi profesională, iubitor al Branului natal şi oamenilor săi. Ne vom aminti mereu cuvinetele sale :„Lacrimile sunt tot ce are omul mai frumos”. Casa sa memorială se află în Bran, lângă parc.

Profesor Dr.  Iancu Gonţea (1907 – 1976)

Unul din cei mai mari cercetători în domeniul igienei alimentaţiei, s-a născut la 2 octombrie 1907, în satul Șimon. A participat la perfecţionarea lucrărilor ştiinţifice medicale unice în lume. Casa sa memorială se află în satul Șimon.

Profesor Dr. Valeriu Lucian Bologa (1892- 1972)

S-a născut în satul Poarta. Titan al istoriei medicinei şi membru a 23 de societăţi şi academii de ştiinţă. A elaborat peste 1000 de lucrări şi numeroase scrieri ce se referă la opera şi viaţa sa. Recent, numele său a fost dat străzii din Bran pe care ani în şir a străbătut-o cu emoţie, în drum spre casa mamei sale, numită de el „Stâna doamnei Lucia” . Din profunde sentimente pentru locul de baştină, a familiei mamei sale, a semnat cu pseudonimul „Mocu de la Bran”.

Nicolae Baciu (1911 - 2002)

Absolvent al liceului „Dr. Ioan Mesotă” din Braşov şi al Facultăţii de Drept din Bucureşti. Este propus în funcţia de consilier juridic în Comisia României pentru aplicarea Admistritiului, dar demisionează la 6 martie 1946. Fondează, în 1951, alături de generalul Nicolae Rădescu postul de radio Europa Liberă.
În semn de omagiu adus suferinţei neamului său, dar şi ca expresie a dragostei pentru Branul natal, după 42 de ani de exil, Nicolae Baciu donează obiecte de artă, cărţi şi documente Muzeului Bran, ele alcătuind astăzi o apreciată expoziţie în castel.

Dr. Aurel Stoian (1866 – 1979)

A fost preşedinte C.N.R. din Bran, semnatar al actului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, medic, edil şi primar al Branului. De activitatea şi eforturile sale sunt legate multe din realizările Branului : declararea Branului staţiune climaterică, transformarea şi amenajarea izlazului în parc , pavarea drumurilor centrale, consolidarea cu diguri a malurilor Pârâului Turcu, prima captare de apă portabilă şi prima canalizare, construirea păstrăvăriei din Poarta, a casei de vânătoare, înfiinţarea Bisericii ortodoxe din Bran centru. Casa sa memorială se regăseşte în Bran, aproape de parc.

Ioan Alduleanu (1821 - 1871)

S-a născut în 1821, în Moieciu-Bran, fiind unicul fiu al preotului Nicolae Aldulea, din Moeciu de Jos, şi al Neacsei, fiica protopopului Bratu Baiul. A participat la toate adunările naţionale şi la congresele bisericeşti, distingându-se prin înţelepciune şi tact diplomatic. În 1864, prin meritele sale şi importantele misiuni îndeplinite, prin „altissima rezoluţiune” a fost decorat cu „Coroana de Fier” şi ridicat în rangul de cavaler imperial cu titlu ereditar. Se stinge timpuriu din viaţă, pe aprilie 1871, la Budapesta, fiind adus şi înmormântat la Zărneşti.

Profesor Ion Duicu - (1923 - )

S-a născut la 30 aprilie 1923 la Homoriceni. Este descendent din rădăcina Duicilor, originari din Moieciu de Sus şi Coacăzea Branului (azi Peştera) . Având convingerea că trebuie să culeagă de la bătrânii satelor Branului comorile de înţelepciune populară, adună, prelucrează şi pune în scenă pentru prima dată Legenda Branului . Are ca obiectiv ridicarea la Peştera a uni monument în memoria strămoşilor brăneni care au supravieţuit invaziilor şi războaielor, iernilor geroase, perigrinărilor pastorale din Carpaţi şi până în bălţile Dunării şi Caucaz, adăpostindu-se lângă strunga oilor zile şi nopţi, indiferent de anotimp. Astfel, cu eforturi proprii, în numai doi ani, ridică, la Peştera statuia Bătrânului Bran din legendă, şi, la încurajările lui Emil Micu, face zece modele de statui ale fiilor acestuia, ce urmau să fie ridicate în fiecare sat din Bran.

Ioan Picu Băncilă

S-a născut la Bran în anul 1894 într-o familie de buni gospodari. Urmează primele clase la liceul romano-catolic din Braşov şi ultimele la Liceul „Andrei Șaguna ”. Studiază teologia ortodoxă la Sibiu, fiind absolvent în anul 1913. Participă la luptele din Valea Jiului, este profesor de teologie la Chişinău . Este deputat în Parlamentul României din partea Partidului Liberal Brătianu. Este conducătorul comitetului de ridicare a statuii Generalului Traian Moşoiu. Moare în anul 1952.


Sursa: Portrete din Bran – Emil Stoian, editura Dealul Melcilor, Braşov 2002

 

 

lorem ipsum
lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
lorem ipsum
×

loading ...