loading ...
PLANIFICATOR VACANȚĂ CONTACT
RO
ro hu en de fr
DESCOPERĂ
Fiecare localitate din Bran-Moieciu-Fundata are propriul farmec şi oferă propriile sale aventuri unice. Alege o localitate din listă şi află mai multe despre toate posibilităşiie de cazare, masă şi petrecere a timpului liber.
 
EXPLOREAZĂ
Găseşte un motiv de distracţie sau sărbătorire în zona Bran-Moieciu-Fundata, parcurge lista atracţiilor şi activităţilor pe care ţi le-am pregătit cu mare drag şi adaugă–l pe lista ta cu ce "trebuie să văd" şi "trebuie să fac". Că e vară, că e iarnă, la noi cu siguranţă nu o să te plictiseşti.
 
ADMIRĂ
Ultima fotografie adăugată
recept1.jpg
vezi toate fotografiile
Fotografia săptămânii
10661881_727567090653593_5880111138160088156_o.jpg
vezi fotografiile recomandate
REZERVĂ
Rezervă şederea, activitatea sau pachetul tău turistic prin noi şi bucură-te de avantajele cardului turistic GRATUIT.
Cauţi o ofertă de cazare sau program şi ai nevoie de ajutor? Vrei să afli unde mai sunt camere libere?
Nu mai pierde timpul, intră în legătură cu noi! Serviciul este gratuit şi fără obligaţii.
Cere oferte de la mai multe unităţi de cazare (max. 6)
Cere ofertă de la biroul nostru
ro hu en de fr ×
SĂ PARTICIPI

Focul lui Sumedru

Tradiţia are peste 2000 de ani şi este respectată cu sfiinţenie de oamenii locului. În ultimii ani a devenit şi o atracţie pentru turiştii care vin la Bran şi Moieciu. Sfântul Dumitru, celebrat în data de 26 octombrie, este o protector al păstorilor. În jurul unui imens rug, aprins de tineri într-un loc înalt al satului şi întreţinut cu lemne uscate şi resturi vegetale, se adună întrega suflare a satului şi se strigă, în cor, formula consacrată „Hai la Focu lui Sumedru!"... 

Focul lui Sumedru

Focul lui Sumedru sau Focul de Sâmedru este o tradiţie românească, veche de două mii de ani. În noaptea de 25 spre 26 octombrie, dinaintea sărbătorii Sfântului Dimitrie (Dumitru), apărătorul păstorilor, se aprind focuri şi tinerii se adună în jurul acestora. Obiceiul se mai păstrează în sate din judeţele Argeş, Dâmboviţa sau Vâlcea.
Pe vremuri, focurile se făceau pe dealuri pentru a fi observate de la distanţă. În foc se punea şi tulpina unui copac tăiat din pădure ca simbol al zeului care moare şi renaşte în fiecare an.
În zilele de 25 - 26 octombrie a fiecărui an, se desfăşoară în localităţile din Zona etnografică Bran, un ceremonial nocturn de înnoire a timpului calendaristic. În jurul unui imens rug funerar, aprins de tineri într-un loc înalt al satului şi întreţinut cu lemne uscate, se aduna întreaga suflare a satului şi se strigă, în cor, formula consacrată ``Hai la Focu lui Sumedru!``. Femeile împart covrigi, nuci, mere şi băutură. La plecare, participanţii iau cărbuni aprinşi cu care fertilizează grădinile şi livezile.
Păstorii români, asemeni popoarelor de origine celtică, sărbătoreau, până în vremuri recente, Anul Nou la o săptămână după echinocţiul de toamnă, la sfârşitul lunii octombrie. Elementele străvechi ale acestui calendar pastoral, împărţit în două: iarna, patronată de Sumedru şi vara, patronată de Sângiorz, supravieţuiesc astăzi sub forma sărbătorilor şi actelor rituale. Practic, oierii din zilele noastre nu mai cunosc semnificaţiile acestor obiceiuri.
Zeu de origine Indo-europeană, Sumedru are o etimologie apropiată de a sfântului creştin Dimitrie, a cărui dată de celebrare se suprapune astăzi acestuia.
Practicile legate de cultul morţilor, fără a atinge formele de manifestare de la Crăciun, Mucenici, Sîntoader, Sângiorz, Paşte şi Rusalii, apar bine evidenţiate şi în sâmbăta de dinaintea lui Sumedru, adică la Moşii de Toamnă, numiţi şi Moşii lui Sumedru.
Rădăcinile acestui obicei sunt precreştine şi se regăsesc în celebrarea morţii şi renaşterii, prin incinerare. Astăzi, elementelor precreştine li se adaugă cele crestine, prin citirea în biserică a Acatistului Sfântului Dimitrie şi prin atribuirea numelui Sfântului Mucenic zeităţii sacrificate.
Sărbătoarea are de fapt o sorginte precreştină, iar focurile care se aprindeau erau pentru încălzirea spiritelor care apar pe pământ în această perioadă. Focul are rol protector, prin foc trecând tinerii şi copii care aruncă cu tăciuni aprinşi.
Sumedru sau Sâmedru, zeu al Panteonului românesc, incinerat simbolic în cadrul spectaculosului ceremonial nocturn, a preluat numele şi data de celebrare ale Sf. Dumitru din Calendarul Ortodox. împreună cu Sangiorzul, Sâmedru împarte anul pastoral în două anotimpuri simetrice: vara, între 23 aprilie şi 26 octombrie, având ca că miez al timpului data de 20 iulie (Sântilie) şi iarna între 26 octombrie şi 23 aprilie, având ca miez al timpului la 16 ianuarie (Sânpetru de iarnă). în opoziţie cu Sangiorzul, care încuie iarna şi înfrunzeşte codrul, Sâmedru încuie vara şi desfrunzeşte codrul.
Sfântul Dumitru, celebrat în data de 26 octombrie, este o divinitate pastorală, protector al păstorilor. Este vorba de ``focul viu`` al ciobanilor romani, care purifica îndeosebi păstorii şi turmele.

hide image
hide text

Organizatori

Primăria Bran

Primăria Bran


nespecificat
-
0 comentarii
0 oferte
0 evenimente
în ghidul meu
DETALII
lorem ipsum
lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
lorem ipsum
×

loading ...